Heftruck rijbewijs

Is een heftruck rijbewijs verplicht?

Het gebruik van een heftruck binnen uw onderneming kent vele voordelen. Hierbij is het echter wel van belang dat u let op de voorschriften bij het gebruik van een heftruck. Een van de belangrijkste voorschriften is het hebben van de juiste rijbevoegdheid: het heftruckrijbewijs.

 

Arbo-wetgeving

Volgens de Arbo-wetgeving is de werkgever er voor verantwoordelijk dat werknemers die een mobiel arbeidsmiddel bedienen, bijvoorbeeld een heftruck, over een specifieke deskundigheid beschikken (artikel 7.17c lid 1 van het Arbobesluit). Omdat het begrip specifieke deskundigheid door de wetgeving niet wordt gedefinieerd, moet de werkgever voor zijn werksituatie aangeven wat specifieke deskundigheid betekend.

 

Specifieke deskundigheid

Omdat een werkgever aan moet geven wat de specifieke deskundigheid voor de werksituatie omvat, raden wij drie gebieden aan die hierbij van belang zijn:

 

  • Vaktechnische vaardigheden
  • Verkeersregels op het bedrijf
  • Merk specifieke kennis

 

 

Vaktechnische vaardigheden

Om een heftruck toe te passen binnen uw bedrijf, is het van belang dat de bestuurder(s) weten hoe een heftruck bestuurd dient te worden. Hiervoor dient een medewerker een cursus te volgen. Tijdens deze cursus wordt de medewerker opgeleid voor het besturen van een heftruck, het positioneren van een pallet in een stelling, het laden van een vrachtauto, etc. Nadat de cursus is voltooid, ontvangt de medewerker een gecertificeerde rijbevoegdheid.

 

Verkeersregels op het bedrijf

Bij het gebruiken van een heftruck is het niet alleen van belang om de besturende medewerker(s) de juiste 'opleiding' te geven, ook uw overige medewerkers dienen op de hoogte te zijn van de voorschriften bij het gebruik van een heftruck. Denk bijvoorbeeld aan het vaststellen van maximale snelheden en het bepalen van rijroutes. Bij het bepalen van rijroutes is van belang uw medewerkers hierover in te lichten. Door een correcte voorlichting en naleving van de opgestelde regels, worden veel bedrijfsongevallen voorkomen.

 

Merkspecifieke kennis

Om een heftruck correct toe te passen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de specificaties van het merk. Dit omdat ieder merk andere specificaties met zich mee brengt. Informeer daarom bij uw dealer naar de merkspecifieke kennis en licht uw medewerkers hierover in.

Wilt u meer informatie over het inzetten van een heftruck binnen uw onderneming? J&J Lifters heeft vakkundige experts die u van de juiste informatie kunnen voorzien. Neem daarom nu contact met ons op.